UN Global Compact Türkiye'den İnsan Hakları Günü Mesajı:  İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli

Ekonomi 09.12.2023 - 12:17, Güncelleme: 09.12.2023 - 16:14
 

UN Global Compact Türkiye'den İnsan Hakları Günü Mesajı:  İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde iş dünyasını daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyoruz.
UN Global Compact Türkiye’den İnsan Hakları Günü Mesajı:  İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli   İş dünyası hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirindeki uygulamalarıyla insan hakları alanında doğrudan veya dolaylı olarak etkiye sahip.  UN Global Compact, 10  Aralık İnsan Hakları Günü'nde şirketleri insan hakları alanında somut adımlar atmaya davet etti.   1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilk maddesinde ifade edildiği gibi “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.” Beyannemede, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi görüş ve diğer görüşler, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrım gözetmeksizin herkesin insan haklarına sahip olması gerektiği net bir şekilde ifade edilmektedir.  Beyanname’ye göre insan haklarının sağlanması ve korunmasında birinci sorumluluk devletlere aittir. Öte yandan, iş dünyasının da tüm süreçlerinde insan haklarına saygı göstererek ve bu konuda somut adımlar atarak dönüştürücü gücünü ortaya koyması gerekmektedir. Zira iş dünyası, tedarik zincirlerinde çalışanlar dahil olmak üzere tüm çalışanların, faaliyetlerinin çevresindeki toplulukların ve hatta ürün ve hizmetlerinin son kullanıcılarının insan haklarını etkilemektedir. Şirketlerin “adil ücret, sigortalı çalışma, iş sağlığı ve güvenliği, örgütlenme özgürlüğü; çocuk işçiliği, ayrımcılık ve şiddet ile mücadele” gibi temel insan haklarında atacağı somut adımlar iş dünyasının insan hakları uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Bununla birlikte şikayet ve telafi mekanizmalarını hayata geçirmek; hak ihlallerine maruz kalanların bu mekanizmalara erişimini sağlamak iş dünyasında insan haklarını tesis edecek süreçlerin kritik unsurlarıdır. UN Global Compact hazırladığı raporlar, online dersler ve öz değerlendirme araçlarının yanı sıra iş dünyası ve insan haklarına ilişkin hayata geçirdiği hızlandırma programlarıyla iş dünyasına insan hakları alanında  hedef belirleme, yol haritası oluşturma, ilerlemeyi ölçme ve raporlama süreçlerinde yol göstermektedir.  Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde iş dünyasını daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyoruz.    
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde iş dünyasını daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyoruz.

UN Global Compact Türkiye’den İnsan Hakları Günü Mesajı: 

İş Dünyası İnsan Hakları Alanında Harekete Geçmeli

 

İş dünyası hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirindeki uygulamalarıyla insan hakları alanında doğrudan veya dolaylı olarak etkiye sahip.  UN Global Compact, 10  Aralık İnsan Hakları Günü'nde şirketleri insan hakları alanında somut adımlar atmaya davet etti.

 

1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilk maddesinde ifade edildiği gibi “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.” Beyannemede, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi görüş ve diğer görüşler, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrım gözetmeksizin herkesin insan haklarına sahip olması gerektiği net bir şekilde ifade edilmektedir. 

Beyanname’ye göre insan haklarının sağlanması ve korunmasında birinci sorumluluk devletlere aittir. Öte yandan, iş dünyasının da tüm süreçlerinde insan haklarına saygı göstererek ve bu konuda somut adımlar atarak dönüştürücü gücünü ortaya koyması gerekmektedir. Zira iş dünyası, tedarik zincirlerinde çalışanlar dahil olmak üzere tüm çalışanların, faaliyetlerinin çevresindeki toplulukların ve hatta ürün ve hizmetlerinin son kullanıcılarının insan haklarını etkilemektedir. Şirketlerin “adil ücret, sigortalı çalışma, iş sağlığı ve güvenliği, örgütlenme özgürlüğü; çocuk işçiliği, ayrımcılık ve şiddet ile mücadele” gibi temel insan haklarında atacağı somut adımlar iş dünyasının insan hakları uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Bununla birlikte şikayet ve telafi mekanizmalarını hayata geçirmek; hak ihlallerine maruz kalanların bu mekanizmalara erişimini sağlamak iş dünyasında insan haklarını tesis edecek süreçlerin kritik unsurlarıdır.

UN Global Compact hazırladığı raporlar, online dersler ve öz değerlendirme araçlarının yanı sıra iş dünyası ve insan haklarına ilişkin hayata geçirdiği hızlandırma programlarıyla iş dünyasına insan hakları alanında  hedef belirleme, yol haritası oluşturma, ilerlemeyi ölçme ve raporlama süreçlerinde yol göstermektedir. 

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde iş dünyasını daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyoruz.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habertarz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.