Bugün günlerden Uğur Mumcu. Bir gazeteci bir fikir adamının katledildiği gün. 24 Ocak 1993.

Dünya 25.01.2022 - 18:12, Güncelleme: 25.01.2022 - 18:12
 

Bugün günlerden Uğur Mumcu. Bir gazeteci bir fikir adamının katledildiği gün. 24 Ocak 1993.

Saat 14.30'da ise Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anıt mezarı önünde bir anma gerçekleştirilecek.
Bugün günlerden Uğur Mumcu. Bir gazeteci bir fikir adamının katledildiği gün. 24 Ocak 1993. Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden biri olan 1990’lı yıllara “faili meçhul cinayetler” damgasını vurdu. Bu dönemde birçok siyasetçi, gazeteci, yazar, aydın katledildi. 1990’da gazeteci yazar Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, yazar Turan Dursun, 1992’de yazar Musa Anter öldürüldü. 1993’e gelindiğinde ise hedef gazeteci yazarı Uğur Mumcu’ydu. 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Mumcu cinayeti, devlet içinde bir yandan çözülmesi için “namus” sözü verilen, diğer yandan “tuğlayı çekersem duvar yıkılır” denilen bir suikasttı. Geçen 29 yıla karşın, Uğur Mumcu cinayetinin arkasındaki karanlık yapı çözülemedi. Uğur Mumcu cinayeti davasının en kilit ismi olan ve araca bombayı yerleştiren Cihan kod adlı Oğuz Demir ise aradan geçen 29 yılda bir türlü yakalanamadı. Demir'in izine de ulaşılamadı. Polis, o dönem Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bitiren Oğuz Demir'i Sincan'da yakalamak üzereyken "kılpayı" elinden kaçırdı. 29 yıldır yakalanamayan Demir'in adı İçişleri Bakanlığı'nın "aranan teröristler" listesinde mavi kategoride yer alıyor. 24 Aralık 2021 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin ortak imzasıyla Oğuz Demir'in Türkiye'deki malvarlıkları da donduruldu. Mumcu, bugün başta katledildiği Ankara olmak üzere birçok kentte törenlerle anılıyor. Mumcu'nun katledildiği evinin önünde saat 12:00'da anma töreni yapılacak. Buraya karanfiller burakılacak, mumlar yakılacak. Saat 14.30'da ise Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anıt mezarı önünde bir anma gerçekleştirilecek.
Saat 14.30'da ise Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anıt mezarı önünde bir anma gerçekleştirilecek.

Bugün günlerden Uğur Mumcu. Bir gazeteci bir fikir adamının katledildiği gün. 24 Ocak 1993.

Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden biri olan 1990’lı yıllara “faili meçhul cinayetler” damgasını vurdu. Bu dönemde birçok siyasetçi, gazeteci, yazar, aydın katledildi. 1990’da gazeteci yazar Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, yazar Turan Dursun, 1992’de yazar Musa Anter öldürüldü. 1993’e gelindiğinde ise hedef gazeteci yazarı Uğur Mumcu’ydu. 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Mumcu cinayeti, devlet içinde bir yandan çözülmesi için “namus” sözü verilen, diğer yandan “tuğlayı çekersem duvar yıkılır” denilen bir suikasttı. Geçen 29 yıla karşın, Uğur Mumcu cinayetinin arkasındaki karanlık yapı çözülemedi. Uğur Mumcu cinayeti davasının en kilit ismi olan ve araca bombayı yerleştiren Cihan kod adlı Oğuz Demir ise aradan geçen 29 yılda bir türlü yakalanamadı. Demir'in izine de ulaşılamadı.

Polis, o dönem Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bitiren Oğuz Demir'i Sincan'da yakalamak üzereyken "kılpayı" elinden kaçırdı. 29 yıldır yakalanamayan Demir'in adı İçişleri Bakanlığı'nın "aranan teröristler" listesinde mavi kategoride yer alıyor. 24 Aralık 2021 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin ortak imzasıyla Oğuz Demir'in Türkiye'deki malvarlıkları da donduruldu.

Mumcu, bugün başta katledildiği Ankara olmak üzere birçok kentte törenlerle anılıyor. Mumcu'nun katledildiği evinin önünde saat 12:00'da anma töreni yapılacak. Buraya karanfiller burakılacak, mumlar yakılacak. Saat 14.30'da ise Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anıt mezarı önünde bir anma gerçekleştirilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habertarz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.